Muziek

Meedoen met koren, concerten, workshops. Samen zingen en spelen, samen luisteren en samen beleven. Leren genieten en meer begrijpen van muziek.

* 28 juni 2024: optreden van het Vespucci Strijkkwartet, Parklaankerk. Aanvang 20.00 uur. Entreeprijs nog nader te bepalen.
Dit succesvolle strijkkwartet van drie Nederlandse violistes en een Amerikaanse cellist doet ook de Parklaankerk aan met een vol programma. Het kwartet speelt o.a. de volgende stukken:
Ludwig von Beethoven: Strijkkwartet Nr. 1 in F groot, opus 18/1 (1800)
Rebecca Clarke: Poem for String Quartet (1926)
Giuseppe Verdi: Strijkkwartet in E klein (1873)
Het Vespucci Strijkkwartet werd opgericht in 2009 en speelt inmiddels op vele podia en festivals in Nederland, Duitsland en België. Het kwartet bestaat uit Lisanne Soeterbroek, viool, Marieke Kosters, viool, Stephanie Steiner, altviool en Douw Fonda, cello.
Informatie over het Vespucci Kwartet is te vinden op de website: www.vespuccikwartet.nl.

* Inspirerende lezingen met muziek door Jacqueline van der Zee
Twee keer per jaar een optreden van Jacqueline van der Zee, musicus, pianodocente en inspirator. Zij verzorgt muzikale lezingen over inspirerende personen. Zondagmiddag 12 november 2023 was de eerste, drukbezochte lezing met muzikale begeleiding over de bezieling van de m20ste-eeuwse joodse ‘mystica’  Etty Hillesum. De tweede bijeenkomst was op zondagmiddag 21 april 2024 en ging over de inspiratie van  de 12de-eeuwse mystica en musicus Hildegard von Bingen.  Ook hiervoor was veel belangstelling.
Jacqueline van der Zee zorgt er met haar veelzijdigheid voor dat de lezing op een unieke manier gepresenteerd wordt. Door haar bevlogenheid & enthousiasme en met een muzikale omlijsting van bestaande stukken en eigen werk biedt ze een afwisselend programma. Wij hopen haar nog vaker te kunnen ‘strikken’ voor een inspirerende middag.
Muziek van Jacqueline van der Zee is te beluisteren op Spotify, YouTube en via haar site www.jacquelinevanderzee.nl.

* Donna Illuminata. Muziek van vrouwelijke componisten uit tien eeuwen. Uitgevoerd door Vocaal Octet AchtPlus o.l.v. Maud Meilof. Te horen zijn werken van: Aleotti – Casulana – Beach – Clarke – Schumann – Diemer – Smyth – Mendelsohn – von Bingen.  Het eerste concert was op zaterdagagmiddag 12 mei 2024. in de Parklaankerk.

* Muziekcirkel (www.muziekcirkel.nl). De kerk wordt door diverse docenten van de muziekcirkel ingezet voor een leerlingenuitvoering aan het eind van het semester.

Scherzando gemengd koor: Scherzando is, de naam zegt het al, een koor met een knipoog. Het is opgericht in 1994 en bestaat uit ca 45 enthousiaste zangers uit Driebergen en omstreken. Wekelijks wordt op maandagavond in de Parklaankerk gerepeteerd.
Scherzando heeft in de loop van zijn 30-jarig bestaan heel wat gezongen. In 2023 voerden ze het stuk “The Peacemakers” van Karl Jenkins uit, in 2022 de Misa Tango van Palmeri, in 2019 de Carmina Burana (Orff) en in 2018 ‘Dido en Aeneas’ (Purcelli). Andere hoogtepunten zijn door de jaren heen “The Armed Man’ (Jenkins), ‘Sacred Bridges’, ‘Zoo Buddingh Zoo’ (Strategier), de ‘Missa Criolla’ (Ramirez), ‘De Schipbreuk’ (Wagenaar) en de ‘St. Jorismis’ (Finkers).  Naast grotere werken met solisten en/of begeleiding zingt het koor ook graag      a capella-liederen, uit de Renaissance tot heden.
Er is beperkt plaats voor nieuwe leden. Zie de website voor informatie en contact: www.scherzandokoor.nl.

* bAdkamerkoor de Badparels: 35 enthousiaste vrouwen komen elke donderdagavond (locatie Parklaankerk) bij elkaar om lekker te zingen (voor iedereen toegankelijk). Maximaal vijf keer per jaar treedt het koor op. Zie www.de-badparels.nl.

* HeuvelrugTheater. De stichting HeuvelrugTheater maakt gebruik van de kerk voor schoolklassen.

Wat ook kan:
* Orgel en piano zijn van goede kwaliteit en kunnen worden ingezet voor een orgel- of pianoconcert op de zondagmiddag of vrijdagochtend bijv., of een kleine serie zgn. Open Raam concerten.
* Uitleg aan schooljeugd tijdens de muziekles over het kerkorgel en de mogelijkheden die zo’n instrument biedt. Ook kan gelegenheid worden geboden aan kinderen om ook zelf te proberen dit instrument te bespelen. Op een orgel kun je alle soorten muziek laten horen: jazz, soul, klassiek, marsen…
* En er zijn ongetwijfeld talentvolle mensen die een muzikaal optreden kunnen verzorgd, zoals zingen met pianobegeleiding op de zondagmiddag.

ParklaanPodium – Parklaan 7 – Driebergen  – e-mail: info@parklaanpodium.nl